erfgoedobject

Stenen windmolen

bouwkundig element
ID
12856
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12856

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stenen windmolen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Stenen windmolen
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Stenen windmolen: omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De Bounke-Bounkemolen is een stenen koren- en schorswindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1842 door molenaar Joannes Franciscus Spruyt. In 1936 werd de molen nog hersteld, onder andere met een nieuwe geklinknagelde roede van Verhaeghe uit Ruddervoorde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen echter zwaar beschadigd bij beschietingen. In 1948 financierde de gemeente een herstelling maar in 1953 werd de molen toch stilgelegd. Vanaf 1960 was een bar gevestigd in de molen, genaamd Bounke-Bounke. In 1977 werd de molen beschermd als monument en cultuurhistorisch landschap maar een maalvaardige restauratie kwam er pas in 2001 door de Nederlandse firma Molenbouw De Jongh uit Veldhoven (met gelaste roeden van de Nederlandse firma Derckx uit Wessem). Deze restauratie omvatte ook de bouw van een met de wind aangedreven mosterdmolen en een bakhuis met lemen houtoven. In 2010 werd de molen in brand gestoken waardoor de volledige maalinrichting in vlammen opging. Een maalvaardig herstel met reconstructie van de volledige maalinrichting is gepland.

De molenberg is bewaard en de kuip wordt geopend door rondboogvormige openingen.

De molen is één van de laatste kettingkruiers van Vlaanderen. Er zijn nog drie andere kruikappen bewaard, waarvan slechts twee een maalinrichting bezitten: de Witte Molen in Aarschot en de Gerardsmolen of Wippelgemmolen in Evergem. Bij de Scheldemolen in Doel is de kap nog aanwezig maar het binnenwerk niet.

 • HOLEMANS H. en LEMMENS P.J. 1982: Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken-Sint-Niklaas.
 • PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs :  Steyaert, Rita, Vandeweghe, Evert
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stenen windmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12856 (Geraadpleegd op )