Hoeve Palmenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Palmenhof

Beschrijving

Zogenaamde hoeve Palmenhof, ook Palmenhoef (Atlas van de Buurtwegen), die haar naam gaf aan de plaats, geïsoleerd gelegen in de noordoostelijke uithoek van de gemeente, bij de overzet over de Maas. Voormalige cijnshoeve, op de Ferrariskaart aangeduid als "Cense Oude Gellick". De Ferrariskaart toont een zeer ruime, gesloten hoeve, de Atlas van de Buurtwegen een dubbele hoeve: twee aanpalende gesloten hoeven, elk rondom zijn eigen erf.

In zijn huidige vorm een ruime, gesloten hoeve, waarvan de oudste elementen dateren van 1737. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor de dwarsschuur), gelegen rondom een rechthoekig erf. Inrijpoort in de noordoostelijke stalvleugel; bakstenen rondboogpoort, rechthoekig aan erfzijde.

Woonhuis ten zuidoosten van het erf. Vier of vijf traveeën en één bouwlaag. Rechthoekige, beluikte vensters in een geprofileerde, houten omlijsting. De deur schijnt aangepast. Gecementeerde zuidwestzijgevel met aandak en topstuk, en datering 1737 door middel van smeedijzeren muurankers.

De noordoostelijke poort- en stalvleugel behield twee oorspronkelijke, rechthoekige staldeuren in een houten omlijsting. Ertegenover ligt een recente vleugel. Dwarsschuur ten zuidoosten, thans volledig ingebouwd met recente stallen.