Sint-Theobalduskapel op gehucht Locht, omgeven door weiland en loofbomen (eiken), oorspronkelijke kapel uit de 15de eeuw, laatgotische kapel gedateerd 1613, hersteld in 1937 naar ontwerp van Jan Sel, 1963 en 1981.
Kapel volgens rechthoekig grondplan onder zadeldak (leien) met centrale dakruiter; aandaken. Baksteenbouw van vier traveeën gemarkeerd door versneden steunberen en doorlopend kordon. Telkens twee gotische tweelichten in noord- en zuidgevel, verder radvenster (zuid- en oostzijde). Vernieuwde westgevel met vlechtingen en speklagen. Korfboogpoort in zandstenen geprofileerde omlijsting. Eveneens vernieuwde oostgevel. In zuidgevel geometrische motieven van gesinterde steen.
Interieur
Bepleisterd en beschilderd interieur gemarkeerd door lisenen en boogfriezen; vlakke zoldering met bepleisterde en beschilderde moerbalken.
Mobilair
Houten beelden van Heilige Adrianus (begin 16de eeuw), Heilige Jozef met kind (18de eeuw) en Heilige Theobaldus (18de eeuw).
F.L., Sint-Theobalduskapel van Brecht hersteld, in Gazet van Antwerpen, 26 oktober 1981, p. 13.
Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent. Auteurs: Steyaert, Rita Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Op de Kabinetskaart van de Ferraris ligt de kapel op een driehoekig beboomd pleintje in het gehucht Locht. In de 19de eeuw ligt de kapel nog steeds bij een kruispunt van wegen, op een langwerpig perceel afgeboord met bomen. De kapel wordt aangeduid als kapel Sint Edouard. In de eerste helft van de 20ste eeuw krimpt het perceel van de kapel in tot de huidige grootte. Het kapelhof is een grasveld beplant met enkele rijen opgaande eiken en met een beukenhaag langs de straatkant.
Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.