Hoeve De Broeigans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Broeigans

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve De Broeigans

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven en kapel met omgeving

Beschrijving

Hoeve met omhaagd erf, gelegen tegenover de kapel. Hoeve met boeiend volumespel door de losstaande bestanddelen uit de 17de en de 19de eeuw, latere aanpassingen.

Verankerd woonhuis van drie + drie traveeën onder twee overkragende haakse zadeldaken (mechanische pannen) op klossen. Bepleisterde en beschilderde westgevel, aandak met muurvlechtingen aan zuidkant, omlijste houten kruiskozijnen (?) en rondboogdeurtje in geprofileerde omlijsting met diamantkopsleutel en -imposten, eerstgenoemde met masker, hogerop ovaal bovenlicht en rechthoekig luik. Bakstenen noordgevel met geschilderd en beluikt stenen kruiskozijn met geprofileerde dorpels, meest westelijke travee met rechthoekig getralied opkamervenster. Rondboogvormige deuromlijsting met ovaal bovenlicht, moderne rechthoekige deur.

Ten oosten in het verlengde, lagere stalling onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met aangepaste muuropeningen en nieuw aanbouwsel.

Haaks hierop langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) door middel van baksteenkoppen in noordgevel gedateerd 1881; ten westen hiervan wagenhuis onder afgewolfd zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Auteurs: Steyaert, Rita