erfgoedobject

Gemeentehuis van Sint-Job-in-'t Goor

bouwkundig element
ID
12876
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12876

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van 1893 in eenvoudige neotraditionele stijl; hersteld in 1964 naar ontwerp van Eduard Van Ballaer.

Baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd (1964) zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Middentravee hoger opgaand met trapgeveltje (vier trappen): radvenster in verdiept muurvlak waarboven wapenschild van Sint-Job-in-'t Goor. Uiterste travee met breed steekboogvormig verdiept muurvlak, steekboogvensters op arduinen lekdrempels. Licht uitspringende ingangstravee met rechthoekige deur, bolkozijn als bovenlicht en opschrift "Gemeentehuis", steektrap van vier trappen.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, St.-Job-in-'t Goor, dossiers 3, 6.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aan weerszijden van de toegang van het oude gemeentehuis bevinden zich twee hardstenen platen met de namen van de gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog (rechts) en de burgerlijke slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog (links). Vandaag zijn de inscripties sterk verweerd. Deze zijn hernomen op de recente gedenkplaten op het kerkhof.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Sint-Job-in-'t Goor [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12876 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.