Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Empire herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee woningen met winkelpuien

Beschrijving

Voormalig herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde laat-empire-lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, gemarkeerd door een breed middenrisaliet met meer uitgewerkte stijlbewuste vormgeving en versiering. In de zijtravee, eenvoudige rechthoekige bovenvensters op lekdrempels, later opgenomen in een natuurstenen omlijsting in de aangepaste rechter travee (nummer 37). Gemarkeerde registers in het middenrisaliet: puilijst, verlengde lekdrempels en gekornist entablement met middenin versierde fries; drielichtvensters, op de bel-etage ingedeeld door middel van pilasters met gestileerd bladkapiteel onder het boogveld met fijn stucreliëf; gewone pilasters op de lagere hoogste verdieping; provinciale empire-ornamenten: medaillons van de tweede bouwlaag en leeuwenkoppen en loofwerk in het fries van het gekornist hoofdgestel met tandmotief en kroonlijst op uitgewerkte modillons. Heden ingedeeld in twee woningen.

Interessante houten en natuurstenen winkelpuien met neoclassicistische inslag (eind 19de eeuw) in nummer 39, voornamelijk deze van de middentravee geritmeerd door hardstenen halfzuiltjes met gietijzeren kapiteel en koperen basement, op hoge sokkel onder een puilijst op klosjes. Aangepaste rechter travee met recente gevelbekleding en pui doch behouden kroonlijst.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

In vergelijking met de inventaristekst van 1978 is de gevel niet langer witgeschilderd.