Empire herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Korte Zoutstraat
Locatie Korte Zoutstraat 37-39, Aalst (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalst (actualisaties: 01-05-2005 - 31-05-2005).
  • Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Empire herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee woningen met winkelpuien

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige herenwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde laat-empire lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, gemarkeerd door een breed middenrisaliet met meer uitgewerkte stijlbewuste vormgeving en versiering. In de zijtravee, eenvoudige rechthoekige bovenvensters op lekdrempels, later opgenomen in een natuurstenen omlijsting in de aangepaste rechter travee (nummer 37). Gemarkeerde registers in het middenrisaliet: puilijst, verlengde lekdrempels en gekornist entablement met middenin versierde fries; drielichtvensters, op de bel-etage ingedeeld door middel van pilasters met gestileerd bladkapiteel onder het boogveld met fijn stucreliëf; gewone pilasters op de lagere hoogste verdieping; provinciale empire-ornamenten: medaillons van de tweede bouwlaag en leeuwekoppen en loofwerk in het fries van het gekornist hoofdgestel met tandmotief en kroonlijst op uitgewerkte modillons. Heden ingedeeld in twee woningen. Interessante houten en natuurstenen winkelpuien met neoclassicistische inslag (eind 19de eeuw) in nummer 39, voornamelijk deze van de middentravee geritmeerd door hardstenen halfzuiltjes met gietijzeren kapiteel en koperen basement, op hoge sokkel onder een puilijst op klosjes. Aangepaste rechter travee met recente gevelbekleding en pui doch behouden kroonlijst.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Korte Zoutstraat

Korte Zoutstraat (Aalst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.