erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID: 1290   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1290

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige U-vormige hoeve van 1802 (Atlas van de Buurtwegen, 1846), in 1856 omgebouwd tot zijn huidige vorm met losstaande bestanddelen: het oude woonhuis bleef behouden, de dienstgebouwen, dwarsschuur en stal in L-vorm aan de zuid- en oostzijde van het erf.

Bakstenen gebouwen. Het woonhuis werd voor kort gerestaureerd en verbouwd; alleen de zijgevel aan straatzijde bleef in zijn oorspronkelijke toestand behouden. Bakstenen gebouw onder wolfsdak (Vlaamse pannen). Zijgevel met aandak en vlechtingen. Gevelsteen in de geveltop met opschrift: ANNO 1802. Rechthoekige benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt. Recentere, bakstenen bovenvensters.

Ten zuiden van het erf, stal onder zadeldak (Vlaamse pannen). Achteraan het erf, dwarsschuur onder zadeldak, voorzien van een bakstenen korfboogpoort met hardstenen imposten en sluitsteen, laatstgenoemde met datering 1856.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1290 (Geraadpleegd op 17-02-2020)