Rest van de Grote Buizegemhoeve

Beschrijving

Waarschijnlijk overblijfsel van de "Grote Buizegemhoeve". Hoeve met losstaande bestanddelen uit de 18de eeuw (?), met mogelijk oudere kern, gelegen binnen deels gekasseid en met gras begroeid domein met kleine boomgaard aan noordzijde, afgesloten met rododendrons. Coniferendreef leidt naar het woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), uit de 18de (?) en 19de eeuw aan oostzijde van het domein; rechthoekige stalling (nok parallel aan de straat), uit het derde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) aan noordwestzijde; langsschuur (nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw (?) aan zuidswestzijde en ten slotte bakhuis (nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw (?) aan noordwestzijde.

Ontstaan in de tweede helft van de 14de eeuw met als eerste bezitter Gillis Loose. Was geen hertogelijk leen en dus zal de warande in cijnsgrond zijn omgezet toen ze in landbouwcultuur gebracht werd. Kwam in 1411 in handen van Jan van Ranst II, heer van Cantecroy die tevens de kleine Buizegemhoeve in het bezit had. Tot het einde van de heerschappij der Granvelles behoorde het aan de heren van Cantecroy.

Woonhuis met oostgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen en deels riet op westelijk schild); twee deurtraveeën verhoogd met dakvenster met rondboogluiken onder zadeldaken. Verankerd bakstenen gebouw met gecementeerde oostgevel, gecementeerde plint. Onderkelderde noordwestzijde met rechthoekige keldermonden aan noordgevel, waarvan een met geprofileerde latei. Muurvlechtingen aan noordgevel. Getraliede rechthoekige, steekboog- of rondboogvensters met arduinen dorpels; beluikt bij noord- en westgevels. Rondboogdeuren.

In verlengde lagere, rechthoekige stalling onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw (?). Bakstenen gebouw met gecementeerde oostgevel, vernieuwde rechthoekige muuropeningen met houten dorpels. Inmiddels gesloopt.

Langsschuur onder schilddak (mechanische pannen en riet). Bakstenen gebouw met gemarkeerde travee-indeling (zes) door middel van bakstenen lisenen bij noordgevel. Uitgespaarde noordwesthoek waarin rechthoekige poort. Rechthoekige muuropeningen met houten latei.

Auteurs: Wylleman, Linda