Ten westen van de kerk werd in 1884 een L-vormig bedevaartsparkje met Mariagrot aangelegd. De grot is uitgevoerd in cementrustiek als een verkleinde replica van de grot van Lourdes. Op het bouwplan staan ook de eerste contouren van de parkaanleg afgebeeld. Vertrekkend vanaf de Hovestraat loopt de bezoeker via een 8-vormig pad naar een open ruimte met zitbanken en schuilhut ten zuiden en Mariagrot met achterliggende kruisweg te noorden. Deze configuratie bleef tot op heden bewaard.
In 1897 wordt in opdracht van de gemeente een smeedijzeren poort en een hekwerk tussen bakstenen pijlers gebouwd zodat het parkje kan afgesloten worden. Het parkje is eveneens gedeeltelijk afgesloten met een muur afgewerkt met cementrustiek. In 1916 laat de familie het parkje oostwaarts uitbreiden. In dit gedeelte wordt een rozenkrans opgetrokken, uitgevoerd door Pieter De Roeck. De Roeck was tevens verantwoordelijk voor de nieuwe kruisweg die in 1934 ter vervanging van de kruisweg van 1884 werd opgericht. Een deel van de zijtuin wordt bij de heraanleg van de Lourdeslaan en bouw van een parking in de tweede helft van de 20ste eeuw opgeofferd.
Naast de Mariagrot, kruisweg en rozenkrans bleef nog een overdekte zitplaats uitgevoerd met knoestig hout voor de pilaren en faux-bois schilderwerk bewaard. In het bedevaartsparkje staat een gemengde beplanting van als solitair of in groepen aangeplante bomen. Voorkomende soorten zijn: gewone esdoorn, paardenkastanje, Noorse esdoorn, beuk, gewone es, haagbeuk, linde, bruine beuk, robinia, winterlinde en tamme kastanje. De dichte struikenlaag aan de straatzijde en de aanwezige heestermassieven zijn overwegend opgebouwd uit groenblijvende soorten zoals taxus, aucuba, rododendron, hulst, laurierstruik en liguster.
De achterliggende begraafplaats werd ingericht na aankoop van de gronden door de gemeente in 1914 en dateert dus van voor de bouw van de kerk.
- ARCHITECTENBUREAU VANHECKE & SULS 2022: Beheersplan Onroerend Erfgoed. Omgeving basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/plannen/1940 (geraadpleegd op 29 oktober 2024).