Gemeentehuis van Edegem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Edegem
Deelgemeente Edegem
Straat Gemeenteplein
Locatie Gemeenteplein 2, Edegem (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Edegem (actualisaties: 20-06-2007 - 20-06-2007).
  • Adrescontrole Edegem (adrescontroles: 17-09-2007 - 17-09-2007).
  • Inventarisatie Edegem (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Edegem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gemeentehuis van Edegem

Deze bescherming is geldig sinds 06-11-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Rechthoekig gebouw in eclectische stijl naar ontwerp van K. Janssens, van twee bouwlagen met hoge onderbouw, onder haakse zadel- en afgewolfde daken (leien), gedateerd 1911 (gevelsteen noordgevel). Gelegen op geplaveid driehoekig plein.

Eertijds was het gemeentehuis ondergebracht in de herberg "De Kroon". In 1846 huurde men een huis zogenaamd "Kladdenberg" dat tevens tot school werd ingericht, maar reeds in 1864 verhuisde en terug naar de herberg "De Kroon". Doordat de bevolking snel aangroeide en de gemeente slechts over twee kamers in deze herberg beschikte, besliste men in 1910 een gemeentehuis op te richten. Aanbesteed in 1911 en plechtig ingehuldigd op 8 september 1912. Dak en toren vernield door brand in 1961. Interieur verbouwd in 1961-62 naar ontwerp van J. Faes.

Het driehoekig plein waarop het gebouw staat en dat begrensd is door Hove-, Kontich- en Trooststraat, ontstond na afbraak van verscheidene gebouwen onder meer de jongensschool, zodat de aanleg duurde van circa 1910 tot 1953.

Bakstenen gebouw op arduinen plint, banden en kordonlijsten van natuursteen. Noordgevel met ingebouwde hoektoren van drie bouwlagen onder spits (leien). Overkragende derde bouwlaag op boogfries en lisenen, steigergaten en balustrade tussen vierkante arkeltorentjes onder tentdaken (leien). Schouder- en trapgevels bij noord- en zuidgevels. Westgevel met ingebouwde vierkante traptoren van drie bouwlagen onder plat dak met balustrade. Noordgevel met pseudo-kruisen kruiskozijnen; verder rechthoekige vensters met arduinen dorpels en ontlastingsbogen. Korfboogdeur aan westgevel toren, in omlijsting van hardsteen onder bovenlicht met driezijdig fronton; monumentale bordestrap.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Edegem, dossiers 1, 4, 5, 6, 7.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hovestraat

Hovestraat (Edegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.