erfgoedobject

Watermolen Kikmolen

bouwkundig element
ID: 1299   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1299

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen Kikmolen
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Watermolen op de Kikbeek (Broekbeek genoemd in de Atlas van de Buurtwegen). De molen wordt op de Ferrariskaart "Kiekens Molen" genoemd, in de Atlas van de Buurtwegen "Kickemolen". De molen ligt aan de grote Kikvijver. Op de Ferrariskaart ligt naast de molen de belangrijke hoeve "Cense Kleyn hof". Hiervan bleven geen resten bewaard.

Van de oorspronkelijke gebouwen bleef alleen een deel van het molenhuis bewaard. De overige gebouwen, in L-vorm, werden grondig vernieuwd en gewijzigd. Het molenhuis is een bakstenen gebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, door middel van een gevelsteen in de linker zijgevel gedateerd: ANNO/ 1838/ ATH. Het was een bovenslagmolen, waarvan het molenrad thans is verdwenen. De oorspronkelijke muuropeningen zijn rechthoekig in een geprofileerde, houten omlijsting. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996

Aanvullende informatie

Het binnenwerk van de molen zou nog aanwezig zijn onder de vorm van twee koppels stenen en een luiwerk.
  • Informatie verkregen van Jos Van Nuffel (31 januari 2015).
Auteurs : Verwinnen, Katrien
Datum: 10-02-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Watermolen Kikmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1299 (Geraadpleegd op 24-10-2020)