Huis Hellemans

Gemeente Edegem

• Adrescontrole Edegem (adrescontroles: 17-09-2007 - 17-09-2007).
  • Inventarisatie Edegem (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Hellemans

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Antoniuskerk met omgeving

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis met beboomde voortuin afgesloten door bakstenen muur en smeedijzeren hek. Heden in bezit van de gemeente en gebruikt als gemeentelijk kunstcentrum.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schild- en zadeldaken (leien) met vorstkam; van 1884 (gevelsteen) in neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Bakstenen gebouw op arduinen plint met speklagen. Linkertravee bekroond met trapgevel en geaccentueerd door licht mijterboogvormig venster bij bel-etage, geflankeerd door vlakke pilasters eindigend op overhoeks geplaatste pinakels, borstweringen met tegelpanelen. Op rechterhoek arkeltorentje onder kegelvormige spits (leien). Rondboog- en licht mijterboogvormige vensters op lekdrempels. Rondboogdeur met steektrap.

Auteurs: Wylleman, Linda