Het betreft een knotbomenrij van zwarte els op de grens van een naaldbos en een weiland. De bomen zijn niet allemaal in even gezonde toestand, maar worden nog steeds onderhouden. De bomen variƫren in hoogte, maar de gemiddelde knothoogte is ongeveer 1 m. Hier en daar zijn al enkele exemplaren weggevallen. Binnen de rij zijn ook vijf knotwilgen aangeplant. De directe aanwezigheid van het naaldbos en de onderbegroeiing van bramen resulteren in een minder ideale standplaats voor de knotbomen. De aanwezige soorten zijn zeldzaam omdat ze nog zuivere vertegenwoordigers zijn van hun eigen soort. Knotbomen van deze soort (Alnus glutinosa) en van deze ouderdom zijn zeldzaam voor de regio. Het achterliggend weilandperceel wordt begrensd door een houtkant van zwarte els. Bomenrijen werden aangeplant voor het vastleggen van kadastrale percelen. Het knotten van bomen is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout, loofvoedering.
Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van der Linden G. 2013: Knotbomenrij van zwarte els [online], https://id.erfgoed.net/teksten/145094 (geraadpleegd op ).
Het betreft een knotbomenrij van zwarte els (Alnus glutinosa) op de grens van een naaldbos en een weiland. De knotbomenrij bevindt zich tussen de Akkerstraat en de N49. De bomen zijn niet allemaal in even gezonde toestand, maar worden nog steeds onderhouden. De bomen variƫren in hoogte, maar de gemiddelde knothoogte is ongeveer 1 meter. Hier en daar zijn al enkele exemplaren weggevallen. Binnen de rij zijn ook vijf knotwilgen (Salix alba) aangeplant. De directe aanwezigheid van het naaldbos en de onderbegroeiing van bramen resulteren in een minder ideale standplaats voor de knotbomen.
De aanwezige soorten zijn zeldzaam omdat ze nog zuivere vertegenwoordigers zijn van hun eigen soort. Knotbomen van deze soort en van deze ouderdom zijn zeldzaam voor de regio. Het achterliggend weilandperceel wordt begrensd door een houtkant van zwarte els. Bomenrijen werden aangeplant voor het vastleggen van kadastrale percelen. Het knotten van bomen is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout of loofvoedering.
Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van der Linden G. 2013: Knotbomenrij van zwarte els [online], https://id.erfgoed.net/teksten/177804 (geraadpleegd op ).