erfgoedobject

Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein

landschappelijk element
ID
130010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130010

Juridische gevolgen

Beschrijving

De solitaire plataan (Platanus x hispanica) bevindt zich op het Prudens Van Duyseplein te Gent, een in 1883 aangelegd rondpunt waar vijf straten op uit komen. De plataan vormt een markante blikvanger en is het middelpunt van het plein. De boom heeft een stamomtrek van 4,49 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte), een kruinstraal van 11 meter en een takvrije stam van 7 meter (opname in 2013). De ruimte waarin de plataan zich bevindt wordt dan ook gedefinieerd door zijn omvang en uitstraling, want zijn groeivorm is zeer opmerkelijk. Opgaande bomen met een dergelijke omvang en sterk beeldbepalend karakter zijn zeldzaam. De locatie maakt het exemplaar nog unieker. Deze plataan is nog steeds representatief als beeldbepalend element. Hij is een mooi voorbeeld van hoe een volwassen, solitaire plataan eruit ziet.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/44021/106.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase 2A, nr. 6 (S.N., 2013).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Prudens Van Duyseplein en aanpalende gebouwen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130010 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.