Solitaire gekandelaarde zwarte populier Achtermaal Maleveld

Beschrijving

Een solitaire gekandelaarde zwarte populier werd geplant langs een gracht die hier als perseelsrand fungeert. De boom staat ook op een plaats met een complexe kadastrale situatie en fungeert er mogelijks als hoekboom.

Verderop is langs de losweg vanaf Maleveld ook nog een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren geïnventariseerd. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.

Maeleveld is het meest noordelijke deel van Nieuwerkerken en is begrensd door de straten Maleveld en Achtermaal. Binnen dit gebied zijn verschillende erfgoedelementen aanwezig. Hoekboom van gekandelaarde winterlinde met boomkapel, opgaande populieren en wilg als hoekbomen, bomenrij van hoog gekandelaarde zwarte populier, kaphaag van haagbeuk, opgaande winterlinde, op stam gezette gele kornoelje.

• DE SLOOVER M. 1989-90: Een merkwaardige boom, Liniaal, 13, 3, p. 53-55
  • DE SLOOVER M. 1990-91: Een merkwaardige boom, Liniaal, 14, 1, p.16-20