erfgoedobject

Gekandelaarde winterlinde als kapel- en hoekboom

landschappelijk element
ID
130036
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130036

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de hoek van een akkerperceel, daar waar een losweg uitkomt op Maleveld, werd een voor de regio zeldzame winterlinde geplant als hoekboom. Aansluitend werd een haagbeuken kaphaag aangeplant. De boom wordt traditioneel gesnoeid in de vorm van een kandelaar. In deze gekandelaarde boom werd een boomkapel opgehangen. De boom hangt met zijn kruin over de weg en wordt er door het onderdoor rijdend verkeer op vorm gebracht.

Maeleveld is het meest noordelijke deel van Nieuwerkerken en is begrensd door de straten Maleveld en Achtermaal. Binnen dit gebied zijn verschillende erfgoedelementen aanwezig. Hoekboom van gekandelaarde winterlinde met boomkapel, opgaande populieren en wilg als hoekbomen, bomenrij van hoog gekandelaarde zwarte populier, kaphaag van haagbeuk, opgaande winterlinde, op stam gezette gele kornoelje.


Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Achtermaal

 • Is deel van
  Perceelsrandbegroeiing Achtermaal - Maleveld

 • Is gerelateerd aan
  Haagbeuken kaphaag

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande winterlinde als welkomstboom


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekandelaarde winterlinde als kapel- en hoekboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130036 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.