Haagbeuken kaphaag

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Afmetingen

Inventarisatie Houtige Beplantingen (11-10-2006)

Knot- of scheerhoogte 1,4 m
Lengte 90 m

Beschrijving

Langs de losweg die uitkomt op Maleveld staat aansluitend op de hoeklinde een haagbeuken kaphaag van wel 90 m lang. De afsluitingshaag bakent het achtergelegen weiland af. Vermoedelijk is de huidige kaphaag ontstaan uit een scheerhaag die niet meer jaarlijks werd geschoren. Es en vlier zijn soorten die zich, al dan niet, op natuurlijke wijze gevestigd hebben in de haag.

Maeleveld is het meest noordelijke deel van Nieuwerkerken en is begrensd door de straten Maleveld en Achtermaal. Binnen dit gebied zijn verschillende erfgoedelementen aanwezig. Hoekboom van gekandelaarde winterlinde met boomkapel, opgaande populieren en wilg als hoekbomen, bomenrij van hoog gekandelaarde zwarte populier, kaphaag van haagbeuk, opgaande winterlinde, op stam gezette gele kornoelje.

Auteurs: Van der Linden, Geert