Afsluitingshaag van haagbeuk bij boerenarbeidershuis

Beschrijving

Op de hoek van de Paulatemstraat met Hemelrijk staat een afsluitingshaag horende bij een boerenarbeidershuis, lokaal ook gekend als 'het zomerhuis'. Zeer opvallend is dat de haag bij het toegangshekje in een sierlijke boog van 3 meter hoog is geleid en geschoren. De boog bestaat uit beuk en haagbeuk. In de haag, voornamelijk bestaande uit haagbeuk, zijn er inmengingen van buxus, beuk, haagliguster, vlier en taxus, al dan niet op natuurlijke wijze ontstaan. Door ze jaarlijks te scheren wordt de haag op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelsgrens en is een voorbeeld van een scheerhaag dienstig als afsluiting. Ook aan de noordzijde is het erf afgesloten met een afsluitingshaag.

Uit historische topografische kaarten blijkt dat het erf al in zijn huidige vorm omhaagd was in 1870. Uit de kaart van het gereduceerde kadaster (ca 1850) blijkt dat het perceel aanvankelijk gebruikt werd als boomgaard. De boomgaard verdween, maar de traditionele afsluitingshaag bleef behouden, al werd deze sindsdien mogelijk (meermaals) verjongd.

Auteurs: Van der Linden, Geert