Opgaande linde Saksenboom

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Meilegem
Straat Saksenboomstraat, Meilegemstraat
Locatie Meilegemstraat zonder nummer, Saksenboomstraat zonder nummer (Zwalm)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Geografische inventarisatie houtige beplantingen Zwalm (geografische inventarisatie: 2005 - 2007).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Opgaande linde Saksenboom

Deze bescherming is geldig sinds 25-07-1942.

Beknopte karakterisering

Afmetingen

Inventarisatie Houtige Beplantingen (20-07-2005)

Totale hoogte 6 m
Hoogte takvrije stam 1,8 m
Omtrek gemeten op hoogte 150 cm
(zwaarste) Omtrek stam of stoof 38 cm

Beschrijving

Een jonge opgaande linde is aangeplant op de brede berm langs de Meilegemstraat en de Saksenboomstraat. De oorspronkelijke boom stond in de hoek van een kadastraal perceel en functioneerde er als hoekboom en markeerde ook de grens tussen de gemeenten Zwalm en Gavere. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de grens. Deze bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en zo werden grensconflicten vermeden.

De oorspronkelijke Saksenboom, in 2003 geveld omdat hij aangetast was door houtrot, was een oude variëteit van de Hollandse Linde, een kruising tussen de winter- en de zomerlinde. De boom was tweehonderd jaar oud, had een stamomtrek van meer dan 3 meter en een kruin van ongeveer 20 meter. De linde werd destijds door de familie Saks geschonken aan het armenbestuur van Meilegem, vandaar de naam Saksenboom. Volgens een (verzonnen) legende zou de naam verwijzen naar of zou het een herdenkingsboom zijn aan de bloederige slag tussen de plaatselijke boeren en de Saksen.

Na overleg tussen de eigenaar van de boom, graaf d'Ursel de Bousies van Beerlegem, de toenmalige afdeling Monumenten en Landschappen en het Zwalmse gemeentebestuur werd overeengekomen dat de boom gerooid moest worden. Graaf d'Ursel de Bousies van Beerlegem plaatste een nieuwe boom. Zo blijft het herkenningspunt in het landschap en de plaatsnaam Saksenboom behouden.

Bron: -

Auteurs: Van der Linden, Geert

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Meilegemstraat

Meilegemstraat (Zwalm)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.