Kasteeldreef kasteeldomein Beerlegem

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Gemeente Zwalm
Deelgemeente Beerlegem
Straat Kasteeldreef
Locatie Kasteeldreef zonder nummer (Zwalm)

Gebeurtenissen
  • Geografische inventarisatie houtige beplantingen Zwalm (geografische inventarisatie: 2005 - 2007).

Afmetingen

Inventarisatie Houtige Beplantingen (19-07-2005)

Lengte 360 m
Omtrek gemeten op hoogte 150 cm
(zwaarste) Omtrek stam of stoof 124 cm
Aantal rijen 2 st

Beschrijving

De kasteeldreef, die toegang biedt tot het erf van het kasteel van Beerlegem, is een drie meter brede kasseiweg, met aan beide zijden een lijnaanplanting van opgaande beuken. De oude beukendreef is omstreeks 1985 gekapt en succesvol heraangeplant. De dreef bestaat uit twee bomenrijen met een tussenafstand van zeven meter. De bomen in de rijen zijn eveneens met een tussenafstand van zeven meter geplant. De bomen zijn geplant in vierkantsverband en staan dus tegenover elkaar. De dreef heeft een lengte van 360 meter en voorzag in een lommerrijke toegangsweg naar het kasteel. Aan het begin van de dreef zijn twee lindebomen als welkomstbomen aangeplant. De Kasteeldreef, die vanaf het voorhof in oostelijke richting loopt, is tevens een onderdeel van drevenstelsel in het kasteeldomein, bestaande uit een ganzenvoetpatroon van vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Dit patroon dateert van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830.

Auteurs: Van der Linden, Geert