De gekandelaarde zomerlinden (Tilia platyphyllos) staan in een grasveld bij de Pede’s molen, net aan de overkant van de Zwedebeek, tussen de dorpskern van Hundelgem en het gehucht Ruddershove. De rechtopstaande linde is 10 meter hoog, heeft een kruindiameter van 5 meter en een takvrije stamhoogte van eveneens 5 meter. De schuine linde is 8 meter hoog, heeft een kruindiameter van 3 meter en een takvrije stam van 5 meter (opname in 2009).
De twee linden vormen een historische eenheid met het molenerf in het algemeen en met het molengebouw, gebouwd in 1775, in het bijzonder. Met een omvang van respectievelijk 2,46 en 2,15 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2009) bedragen de geschatte leeftijden volgens de methode-Zwaenepoel 113 en 97 jaar, wat betekent dat de bomen zouden zijn geplant rond de eeuwwisseling tussen de 19de en de 20ste eeuw. Ze zijn er geplant met een welbepaalde bedoeling, namelijk als zonnescherm om het uitdrogen van het houten molenrad te voorkomen. Vermoedelijk is de schuine linde, rustend tegen het molenhuis, om die reden bewust zo geplant. De specifieke kandelaarvorm heeft vermoedelijk ook daarmee te maken. Secundair werd het snoeihout voor allerlei doeleinden gebruikt. De link tussen boom enerzijds en molengebouw en rad anderzijds was historisch algemeen, maar vele dergelijke schaduwbomen zijn ondertussen verdwenen. Dit is een zeldzaam voorbeeld met beeldbepalend karakter.
Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van der Linden G. 2015: Gekandelaarde schaduwlindes bij de Pede's molen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/176608 (geraadpleegd op ).
Bij het rad van de Pede's molen, gelegen langs de Passemaregracht op de grens van Zwalm en Zottegem, zijn twee gekandelaarde linden aangeplant. Eén linde staat rechtop, de tweede hangt schuin over het rad en rust tegen het molengebouw. Deze linden werden aangeplant als zonnescherm bij het rad van de watermolen om uitdroging te voorkomen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout waren geconstrueerd. Hout werkt en de duurzaamheid vanonder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog. De specifieke kandelaarvorm heeft vermoedelijk ook te maken met de schaduwfunctie die de bomen uitoefenden. Secundair werd het snoeihout voor allerlei andere doeleinden gebruikt.
Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van der Linden G. 2014: Gekandelaarde schaduwlindes bij de Pede's molen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/156929 (geraadpleegd op ).