Buxus als randpalm in moestuin

Beschrijving

Op het erf van een hoeve, Peperstraat 13, is de moestuin, voor het eerst zichtbaar op de kaart van het gereduceerd kadaster uit circa 1850, nog traditioneel ingericht. Zéér oude moestuinen werden in, meestal vier, plantvakken onderverdeeld om wisselteelt in cycli van vier jaar mogelijk te maken. Alle perken werden afgeboord met buxushaagjes, ook randpalmen genoemd. Buxus als randpalm is hier nog aanwezig langs het centrale, ongeveer 30 m lange, gaanpad in de moestuin en is nog een restant uit zo een oude configuratie. Aan de straatzijde is de moestuin afgesloten met een geschoren taxushaag.

• Gereduceerde Kadasterkaart van België, Dépôt de la Guerre, uitgegeven tussen 1845-1855, schaal 1:20.000

Auteurs: Van der Linden, Geert