Gemengde veekering bij hoogstamboomgaard

Beschrijving

Bij een 19de-eeuwse hoeve, is de huisweide met boomgaard langs de Neerkouter afgesloten met een weerhaag, ooit dienstig als veekering.

Deze gemengde haag bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met doornige planten zoals meidoorn in dichte plantafstanden en door ze regelmatig te verjongen, met inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten.

Op de kaart van het gereduceerde kadaster (uit ca 1850) blijkt dat de Westelijke helft van het perceel toen al gebruikt werd als boomgaard. Het aanpalende stuk, toen nog weiland, werd tussen 1884 en 1960 ook omgevormd naar boomgaard. De haag is voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van het Depot de la Guerre uit 1870. Deze werd sindsdien mogelijk (meermaals) verjongd. Toch is het een zeer oude haag, wat blijkt uit de vele bijmengingen die er door natuurlijke verrijking in terecht zijn gekomen.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000.

Auteurs: Van der Linden, Geert