De zwarte moerbei (Morus nigra) bevindt zich bij een voormalige hoeve langs de Molenberg, op de rand van de vallei van de Moldergembeek, tussen Sint-Denijs-Boekel en het Horebeeks gehucht Korsele. De moerbeiboom staat achter de tuinmuur op het erf en in de hoek van wat vroeger de boomgaard is geweest.
Zoals te zien op de kaart van het gereduceerde kadaster was het perceel rond 1850 al in gebruik als boomgaard. Uit de opeenvolgende historische topografische kaarten blijkt dat dit landgebruik zeker tot 1960 bleef voortbestaan. De moerbei, wellicht nog een relict van deze boomgaard, is voor zijn soort flink uit de kluiten gewassen en heeft een stamomtrek van 2,20 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte). De diameter van de kruin bedraagt 10 meter, de hoogte 11 meter. De takvrije stam is 2,40 meter hoog en de stam is gevorkt vanaf 3,20 meter (opname in 2005). De boom vormt een beeldbepalend object langs de Molenberg, mede door zijn mooie representatieve groeivorm. Het betreft de dikste moerbeiboom van de Vlaamse Ardennen en één van de dikste van Vlaanderen.
Zwarte moerbei is een zeldzame boomsoort op zich en een bijzonder fruitras in het bijzonder. Zwarte moerbei werd geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken. De moerbeiboom vormt een duidelijke historische eenheid met het voormalige boerenerf waarop hij staat. De hoeve dateert van circa 1914 en de boom dateert vermoedelijk uit die periode. Hij is er indertijd geplant met een welbepaalde functie, namelijk fruitproductie. Of hij is gebruikt voor de zijdeteelt is niet meer te achterhalen.
Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van der Linden G. 2015: Opgaande zwarte moerbei bij hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/176646 (geraadpleegd op ).
Achter de tuinmuur op het erf van een hoeve en in de hoek van wat vroeger de boomgaard is geweest staat een mooi ontwikkelde moerbei.
Zoals te zien op de kaart van het gereduceerde kadaster, was het perceel rond 1850 al in gebruik als boomgaard. Uit de opeenvolgende historische topografische kaarten blijkt dat dit landgebruik zeker tot 1960 bleef voortbestaan.
De moerbei, wellicht nog een relict van deze boomgaard, is voor zijn soort flink uit de kluiten gewassen en heeft een stamomtrek van 220 cm. Zwarte moerbei werd geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken.
Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van der Linden G. 2014: Opgaande zwarte moerbei bij hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/157774 (geraadpleegd op ).