Essenkaphaag als erfafsluiting

Beschrijving

Met uitzondering van de straatzijde is het voormalige boerderijerf afgesloten met een essenkaphaag. De haag heeft een knothoogte van 2 meter en de omtrek van de zwaarste stammen bedraagt circa 90 centimeter. Het is een reeds sterk uitgedunde kaphaag met plantafstanden van rond de 2 meter.

Op de topografische kaart van het Dépot de la Guerre is te zien dat de haag toen een boomgaard afsloot. De boomgaard verdween, maar de traditionele haag bleef behouden, al werd deze sindsdien mogelijk wel (meermaals) verjongd.

Op het moment van de inventarisatie was er een unieke representatieve erfbeplanting aanwezig met drie beplantingstypes op de perceelsrand namelijk een scheerhaag aan de straatzijde, een essenkaphaag rond het erf en een opgaande es als hoekboom. De kaphaag werd ondertussen echter verwijderd.

• Gereduceerde Kadasterkaart van België, Dépôt de la Guerre, uitgegeven tussen 1845-1855, schaal 1:20.000

Auteurs: Van der Linden, Geert

Een paar weken na de inventarisatie is de kaphaag gerooid.