Geschoren afsluitingshaag van olm

Beschrijving

Een erfafsluitingshaag bij de Crekelstratehoeve op de hoek van Krekelstraat en de Bruggenhoek, in hoofdzaak bestaande uit olm en met al dan niet natuurlijke bijmengingen van haagbeuk, beuk, linde en vlier.

Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat het kleinvee op het erf zou uitbreken. Op de kaart van het gereduceerd kadaster (ca 1850) en de topografische kaarten van het Krijgsdepot (1870, 1884), is te zien dat deze haag de toenmalige boomgaard afsloot, maar de haag werd sindsdien mogelijk (meermaals) verjongd. Later breidde de boomgaard immers verder uit in zuidelijke richting. Ook op deze zuidelijke perceelsgrens is nog een oude kaphaag aanwezig.

Hier in de streek prefereerde men het gebruik van olm omdat deze soort aan de basis een zeer dichtte vertakking maakt. Op het erf is ook een gekandelaarde lindenrij aanwezig als schermbomen bij het hoevegebouw.

• Gereduceerde Kadasterkaart van België, Dépôt de la Guerre, uitgegeven tussen 1845-1855, schaal 1:20.000
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: Van der Linden, Geert