Knotveldesdoorn als erfbeplanting

Beschrijving

Achteraan op het boerderijerf staat in de boomgaard bij de perceelsgrens een mooi ontwikkelde knotveldesdoorn.

De hoeve met boomgaard is voor het eerst zichtbaar op de kaart van het gereduceerd kadaster (ca 1850). Uit oude militaire topografische kaarten blijkt dat deze boomgaard vroeger steeds omhaagd was. De veldesdoorn is vermoedelijk nog een restant uit een kaphaag bij de boomgaard en had tijdens de inventarisatie van 2005 een stamomtrek van 183 cm, wat veel is voor deze eerder traag groeiende soort.

knotbeheer is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering. De van kurklijsten voorziene takken werden ook als zitstok aangewend in hoenderhokken. Aan de toegang van het erf staan twee gekandelaarde kraakwilgen als welkomstbomen.

Auteurs: Van der Linden, Geert