Knotlinde als hoek- en grensboom

Beschrijving

Op het punt waar Steenland op Rekelberg uitkomt staat een oude knotlinde. Hij staat er in de hoek van een perceeltje dat is afgesplitst van het aanpalende perceel voor de bouw van een elektriciteitskabel.

De knotlinde functioneert hier als hoekboom en markeert ook de grens tussen de gemeenten Rozebeke en Michelbeke. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de grens. De bomen waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag die zo wisten tot waar ze hun bevoegdheden konden uitvoeren.

De linde heeft een stamomtrek van circa 3,5 meter en is op traditionele wijze gesnoeid als hoge knotboom met een knothoogte van 6 meter.

Volgens oude stafkaarten heeft er aan de overkant van Steenland een wegkapel of – kruis gestaan, of de linde hiermee in verband kan gebracht worden is niet duidelijk.

Auteurs: Van der Linden, Geert