Kaphaag van es en haagbeuk

Beschrijving

De achterliggende huisweide en boomgaard bij de Kamperhoeve is deels afgezet met een kaphaag, bestaande uit es en haagbeuk, van 75 meter lang en met een kaphoogte van 220 cm.

In de kaphaag werden er exemplaren gemeten met een stamomtrek van circa 170 cm, wat doet vermoeden dat het hier een oude haag betreft. Ze gaat terug op een haag rond de boomgaard die al zichtbaar is op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1870, maar werd ondertussen mogelijk al (meermaals) verjongd.

Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.

Auteurs: Van der Linden, Geert