Gekandelaarde linde als schermboom

Beschrijving

De gekandelaarde linde staat ten westen van de woning en beschermt het woonerf tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik om in schaduwbomen te voorzien dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht en het kleinvee in de stallen beschermde tegen te hoog oplopende temperaturen. In het bijzonder de woning maar ook de stallen werden vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.

Auteurs: Van der Linden, Geert