Knotbomenrij met es en haagbeuk

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Essenkaphaag en knotes

Beschrijving

Een knotbomenrij bestaande uit essen en haagbeuken markeert de oorspronkelijke perceelsrand. De dikte van de stam van de knotbomen duidt er op dat de bomenrij zéér oud is. De soorten es en haagbeuk werden vroeger ook gebruikt in kaphagen dus mogelijk zijn de oude bomen nog een relict van een kaphaag. Op het moment van de inventarisatie werden de bomen nog traditioneel geknot, de telgen op de knotten werden gedund en het hout werd nog gebruikt als brand-, gerief- en constructiehout. Oude kaphagen werden vroeger ook gebruikt in functie van loofvoedering. De andere perceelsgrens wordt begrensd door een essenkaphaag.

Auteurs: Van der Linden, Geert