Kaphaag van es met ingeplante afsluitingshaag van meidoorn

Beschrijving

Het deels verkavelde erf van het Sint-Blasiushof is aan de straatzijde afgesloten door een lange kaphaag van es.

Deze kaphaag diende oorspronkelijk als afscheiding van de weideboomgaard, zoals zichtbaar op oude topografische kaarten vanaf 1870. De boomgaard verdween na 1960.

Recent werd hier een scheerhaag van meidoorn voor geplant. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat vaak werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000.

Auteurs: Van der Linden, Geert