Geknotte zwarte populier langs Romeinse weg

Beschrijving

De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.

Deze populier is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertoont een representatieve vorm voor de soort. Als baken heeft deze boom een ruimtelijk-structurerende functie. Gezien de stamomtrek van 5,70 meter op 1,50 meter hoogte wordt aan deze knotpopulier een hoge leeftijd toegekend. De grootste diameter van de kroon bedraagt 26 meter (opmeting 2006). De kans dat het om autochtoon genetisch materiaal gaat is groot.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.19
Auteurs: Wijnant, Jo