Op enen gezette taxus bij parochiekerk Sint-Bavo

Beschrijving

De op stam gezette taxus (Taxus baccata) bevindt zich op 7 meter ten zuiden van de Sint-Bavokerk, op het voormalige kerkhof dat in 2006 is opgeruimd en is omgevormd tot een publieke ruimte in uitvoering van een project tot dorpskernherwaardering. De boom werd in algemene consensus gespaard en geïntegreerd, waarbij hij een standplaatsverbetering onderging.

De circa 11,5 meter hoge taxus heeft een diameter van 13 meter en een stamomtrek van 2,78 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2015). De taxus vormt een beeldbepalend object in de open, publieke ruimte in de dorpskom bij de Sint-Bavokerk, mede door het feit dat het om een oud, dik en imposant exemplaar met een mooie representatieve groeivorm (een perfect op enen gezette heester) gaat. Bijgevolg bezit de boom een hoge zeldzaamheidswaarde.

De taxus vormt - als één van de dikste en vermoedelijk ook oudste taxussen in de context van een voormalig kerkhof - ook hier een historische eenheid met de Sint-Bavokerk. Over de historische rol van taxussen op kerkhoven, die in elk geval minstens teruggaat tot de middeleeuwen, bestaan vele hypotheses. Taxus zou door het feit dat hij een zeer hoge leeftijd kan bereiken en wintergroen is symbool staan voor onvergankelijkheid. Verder wordt er ook verwezen naar de stelling (volksgeloof?) dat hij de kwalijke geuren die opstijgen uit een kerkhof door de omzetting van de lijken zou opnemen.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 4 (S.N., 2010).
  • VAN DER LINDEN G. : Terreinbezoek taxus op voormalig kerkhof Sint-Bavokerk (Zingem) (terreinbezoek op 9 april 2015).

Auteurs: Van der Linden, Geert