erfgoedobject

Afsluitingshaag met topiary van in haan en kip geschoren taxus

landschappelijk element
ID
130378
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130378

Juridische gevolgen

Beschrijving

Langs de Houtenmolenstraat te Buggenhout bevindt zich een geschoren taxushaag van 18 m lengte en 110 cm hoogte, waarin zich twee geschoren vormen van tuintopiary bevinden (‘kip’ en ‘haan’) met een hoogte van 5,5 m. De ‘haan’ heeft van bek tot staart een lengte van 2,70 m, de ‘kip’ een lengte van 2 m. De haag en topiary vormen een zeer sterk uitgesproken beeldbepalend object, als hoogste en vermoedelijk ook oudste tuintopiary van de ruime regio en door zijn kunstsnoeivorm (die in zekere mate vervaagd is), en zijn ruimtelijk structurerend voor de onmiddellijke omgeving. Haaks op de taxushaag staat langs de perceelsgrens een geschoren haagbeuken scheidingshaag.

De haag en topiary vormen een historische eenheid met een verdwenen hoeve uit 1753, waarvan ze het erf afsluiten aan de straatkant. De zogenaamde boerentopiary, waarbij traditionele taferelen zoals hier haan en kip, werden omgezet in geschoren vormen op boerenerven, kwam vroeger veel meer voor. Deze locatie vormt hiervan een vrij zeldzaam en gaaf voorbeeld. De leeftijd van de haag en topiary kunnen moeilijk worden ingeschat, maar het is perfect mogelijk dat ze teruggaan tot de aanlegfase van het huis en erf.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 25 (S.N., 2011).

Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Boerenwoning

  • Is deel van
    Houtenmolenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Afsluitingshaag met topiary van in haan en kip geschoren taxus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130378 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.