Winterlinde als kapel- en etageboom

Beschrijving

De opgaande winterlinde (Tilia cordata) bevindt zich in de voortuin van een woning - een voormalig boerenerf - langs de Weeldestraat te Ravels. Deze enorme linde met driehoekige boomkapel met Mariabeeld heeft een kruindiameter van 25 meter. De omtrek bedraagt 5,90 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2006). Aan de voet heeft de linde een omvang van circa 8 meter. Deze boom, mogelijk een gerechtsboom, wordt ca 400 jaar oud geschat. Het beheer van deze boom was op het moment van de inventarisatie (2006) in handen van het gemeentebestuur. De boom werd vermoedelijk voor het laatst verzorgd circa 2000 door een Nederlandse firma uit Utrecht. In 2011 raakte de boom beschadigd bij een storm.

• WATERS EN BOSSEN 1978: Merkwaardige bomen van België, Brussel, 26.

Auteurs: Van der Linden, Geert