Monumentale zomereik bij Hof Ter Laken

Beschrijving

Deze imposante zomereik is het enige restant uit een dreef die verbinding gaf met het Hof van Laken. De solitaire boom is evenwichtig uitgegroeid en is hierdoor beeldbepalend: de boom heeft een uitzonderlijke stamomtrek van 567 cm een totale hoogte van circa 27 meter, een kruindoormeter van 25 meter en een takvrije stam van bij de 7 meter (meting is uitgevoerd in 2006). Tegen de stam van de boom werd recent een kleine boomkapel bevestigd. Deze monumentale boom is reeds vermeld in: "Merkwaardige bomen van België, Bestuur Waters en Bossen. Brussel, 1978." Hij had toen een omtrek van 495 cm en was 22 meter hoog. Kroonbreedte 28 meter, takvrije stam 7 meter. In 1924 had deze prachtige boom een omtrek van 390 cm.

Auteurs: Van der Linden, Geert