erfgoedobject

Opgaande linde als vredesboom

landschappelijk element
ID
130407
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130407

Juridische gevolgen

Beschrijving

De vrijheidsboom bevindt zich op het dorpsplein van Hofstade, tegen de kerkhofmuur aan de westzijde nabij de toegang tot de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Volgens het ‘Liber Memoralis’ werd de boom op 22 november 1918 geplant, na de negenurendienst voor de gesneuvelde soldaten. De boom vormt een ruimtelijk structurerend element in de omgeving van de kerk en de dorpskern van Hofstade.

Het betreft een opgaande, solitaire zomerlinde met een stamomtrek van 2,48 meter en een kruindiameter van ongeveer 16 meter. Het plantvak rond de boom is voorzien van klimop. Vrijstaande lindebomen van deze omvang en representatieve groeivorm zijn zeldzaam in Vlaanderen, met een dito beeldbepalend karakter tot gevolg. Vrijheidsbomen komen meer voor, maar zelden van deze omvang en in dergelijke context, zodat dit exemplaar een mooi voorbeeld van dergelijk type boom vormt. Onder de boom werd de oorspronkelijke roepsteen van Hofstade geplaatst. De locatie bezit bovendien een hoge representativiteit voor vrijheidsbomen in dorpskernen in combinatie met religieuze erfgoedelementen.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/41002/103.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase 2A, nr. 1, Vrijheidsboom (linde) te Hofstade (S.N., 2013).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

  • Is deel van
    Hofstade-Dorp


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande linde als vredesboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130407 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.