erfgoedobject

Boerderij

bouwkundig element
ID
13052
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13052
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Boerderij in de dorpskern, op hoek Nieuwstraat en Dreef. Bestaande uit woonstalhuis met haaks aangebouwde stallingen en vrijstaande langsschuur aan oostzijde.

Woonstalhuis onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat), te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis van vijf traveeën met neoclassicistisch geïnspireerde bepleisterde en beschilderde voorgevel beëindigd met geleed kordon en kroonlijst op consoles. Getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting. Toegang tot erf aan zuidzijde.

Ten oosten langsschuur van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het woonhuis); baksteenmetselwerk met rondboogpoort en halfradvenster in top; houten beplanking aan oostgevel. L-vormige stalling, deels in verlengde van woonhuis en deels haaks hierop, het woonhuis in verankerde baksteenbouw onder afgewolfd dak. Inmiddels gesloopt.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13052 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.