Cirkelvormige hakhoutstoof van gewone beuk Speelbos

Beschrijving

In het stuifduinengebied Speelbos-Warandeduinen komen eeuwenoude hakhoutstoven voor van zomereik en gewone beuk. Het zijn hakhoutstoven, deels met een beperkte omvang, maar ook met zéér omvangrijke stoven die cirkelvormig zijn uitgestoeld. Deze fenomenen zijn in de stuifduingebieden ontstaan door toedoen van de mens en dit ten gevolge van het samen verlopen van verschillende beheersactiviteiten; meestal een combinatie van hakhoutbeheer en een begrazing met schapen. Deze hakhoutstoof van gewone beuk telt maar liefst 26 afzonderlijke stammen.

Auteurs: Van der Linden, Geert