Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom

Beschrijving

De opgaande bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bevindt zich langs de Heilig Hartstraat, tussen de pastorie (ten westen) en de Sint-Willibrorduskerk (ten oosten). Deze 21 meter hoge beuk heeft een stamomtrek van 4,95 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname op 7 maart 2007). De grootste diameter bedraagt 32 meter, de hoogte van de takvrije stam 2,5 meter.

Het is niet duidelijk waarom deze beuk op deze plaats is aangeplant. Gezien de standplaats en de omvang gaat het mogelijk om een vrijheidsboom aanplant in 1830 of 1789. Op het moment van de bescherming werd de ouderdom van de boom op 150 jaar geschat. Oorspronkelijk stond de boom in de afgesloten tuin van de pastorie. De beuk had toen een stamomtrek van 3,8 meter, een takvrije hoogte (stam) van 2,8 meter en een bolvormige kruin met een diameter van 22 meter. De hoogte werd op 10 meter geschat. De stam van de boom was toen omsloten met een ijzeren hek van 4 meter diameter.

Rondom de stam is later een achthoekig sierhek aangebracht, een doeltreffende bescherming tegen beschadiging van de stam. Tegen de boom is een Mariakapelletje bevestigd, met als opschrift “MOEDER VAN ALLE MENSEN B.V.O.”.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DA000198 (S.N., 2007)

Auteurs: Cox, Lise