erfgoedobject

Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom

landschappelijk element
ID
130558
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130558

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het pleintje voor de Sint-Willibrorduskerk wordt gedomineerd door een imposante opgaande bruine beuk. Rondom de stam is een achthoekig sierhekje aangebracht ter bescherming van stam, stambasis en wortelaanzet.

De beuk stond oorspronkelijk waarschijnlijk in de afgesloten tuin van de pastorie wat zijn groeikracht en ontwikkeling verklaart. Gezien zijn standplaats en omvang is het mogelijks een vrijheidsboom van 1830 of 1789. Bij de beschermingsaanvraag in 1948 had de beuk (Fagus sylvatica L. var. atropurpurea Regi.) een stamomtrek van 3,8 meter, een takvrije hoogte (stam) van 2,8 meter en een bolvormige kruin van 22 meter doormeter. De hoogte werd op 10 meter geschat. De stam van de boom was toen omsloten met een ijzeren hek van 4 meter doormeter). Er werd toen ook vastgesteld dat er in de stam van de boom tientallen "speetpunten" staken van verwijderde berichten. Vandaar dat het verboden werd aanplakbrieven, berichten of enig ander publiciteit aan te brengen.


Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130558 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.