Teksten van Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130558

Opgaande bruine beuk Sint-Willibrorduskerk ()

Het pleintje voor de Sint-Willibrorduskerk wordt gedomineerd door een imposante opgaande bruine beuk. Rondom de stam is een achthoekig sierhekje aangebracht ter bescherming van stam, stambasis en wortelaanzet.

De beuk stond oorspronkelijk waarschijnlijk in de afgesloten tuin van de pastorie wat zijn groeikracht en ontwikkeling verklaart. Gezien zijn standplaats en omvang is het mogelijks een vrijheidsboom van 1830 of 1789. Bij de beschermingsaanvraag in 1948 had de beuk (Fagus sylvatica L. var. atropurpurea Regi.) een stamomtrek van 3,8 meter, een takvrije hoogte (stam) van 2,8 meter en een bolvormige kruin van 22 meter doormeter. De hoogte werd op 10 meter geschat. De stam van de boom was toen omsloten met een ijzeren hek van 4 meter diameter. Er werd toen ook vastgesteld dat er in de stam van de boom tientallen "speetpunten" staken van verwijderde berichten. Vandaar dat het verboden werd aanplakbrieven, berichten of enig ander publiciteit aan te brengen.


Auteurs:  Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verdurmen I. 2016: Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom [online], https://id.erfgoed.net/teksten/192466 (geraadpleegd op ).


Opgaande bruine beuk voor de Sint-Willibrorduskerk ()

De opgaande bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bevindt zich langs de Heilig Hartstraat, tussen de pastorie (ten westen) en de Sint-Willibrorduskerk (ten oosten). Deze 21 meter hoge beuk heeft een stamomtrek van 4,95 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname op 7 maart 2007). De grootste diameter bedraagt 32 meter, de hoogte van de takvrije stam 2,5 meter.

Het is niet duidelijk waarom deze beuk op deze plaats is aangeplant. Gezien de standplaats en de omvang gaat het mogelijk om een vrijheidsboom aanplant in 1830 of 1789. Op het moment van de bescherming werd de ouderdom van de boom op 150 jaar geschat. Oorspronkelijk stond de boom in de afgesloten tuin van de pastorie. De beuk had toen een stamomtrek van 3,8 meter, een takvrije hoogte (stam) van 2,8 meter en een bolvormige kruin met een diameter van 22 meter. De hoogte werd op 10 meter geschat. De stam van de boom was toen omsloten met een ijzeren hek van 4 meter diameter.

Rondom de stam is later een achthoekig sierhek aangebracht, een doeltreffende bescherming tegen beschadiging van de stam. Tegen de boom is een Mariakapelletje bevestigd, met als opschrift “MOEDER VAN ALLE MENSEN B.V.O.”.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DA000198 (S.N., 2007)

Auteurs:  Cox, Lise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Cox L. 2014: Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom [online], https://id.erfgoed.net/teksten/432545 (geraadpleegd op ).