Drie gekandelaarde linden bij wegkruis

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Inventarisatie Houtige Beplantingen (21-02-2007)

Knot- of scheerhoogte 6 m
Omtrek gemeten op hoogte 150 cm
(zwaarste) Omtrek stam of stoof 108 cm

Beschrijving

Op een kruispunt van drie wegen, Waterstraat, Cadzand en Stenenmuurstraat, staat een houten wegkruis begeleid door drie linden. De bomen zijn traditioneel gekandelaard en vormen een scherm en decor voor het kruisbeeld. Tevens zorgden de bomen voor schaduw bij het verpozen en het bidden. Rondom het kruis zijn tevens restanten zichtbaar van een geleid prieel.

Het kruis is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart uit 1891. De lindes zijn dus mogelijk meer dan 100 jaar oud.

• Topografische kaarten van België, Derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1889-1900, schaal 1:20.000.

Auteurs: Kinnaer, Anse & Van der Linden, Geert