Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Beschrijving

De vrijheidsboom is centraal aangeplant op de recent heraangelegde dorpsplaats van Dentergem die zich zuidwaarts van de neogotische Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Stephanuskerk (1854-1856) uitstrekt. Buiten de beperkte haagjes die de parkeerplaatsen op de dorpsplaats omranden, is de boom het enige beplantingselement in de pleinomgeving. De vrijheidsboom gaat hoogstwaarschijnlijk terug tot het begin van de Belgische onafhankelijk (1830). De boom is aan de stam zwaar gehavend. Holten aan de stambasis werden eerder reeds op een boomtechnisch minder aangewezen wijze afgedicht. Niettemin is de boom nog steeds vitaal. Bij de heraanleg werd ten andere ook meer vrije groeiruimte geboden aan de voet van de boom.

De vrijheidsboom is als solitaire boom duidelijk beeldbepalend, in het bijzonder door de centrale plantpositie op de dorpsplaats, tevens vroegere marktplaats. De groeivorm is mooi en representatief. Het is de vrijheidsboom met de hoogste contextuele gaafheid voor West-Vlaanderen. De recente heraanleg van de dorpsplaats met een verantwoord materiaalgebruik (kassei), versterkt deze waarde. De vrijheidsboom is een gecultiveerde linde. De precieze lindevariëteit kon tot op heden nog niet volledig bepaald worden. Opvallend zijn alvast de sterk rood aangelopen twijgen.

Op basis van vroegere postkaarten en vergelijking van de stambasis kan worden uitgemaakt dat de boom teruggaat tot het begin van de Belgische onafhankelijkheid (1830). In de periode kort na de onafhankelijkheidsstrijd werden meerdere vrijheidsbomen op dorpspleinen aangeplant. De aanplant ervan ging vaak gepaard met feestelijkheden. Opvallend is verder dat de vrijheidsboom is aangeplant op de plek waar vroeger de schandpaal (thans verplaatst naar de binnentuin van de bibliotheek ter hoogte van Wontergemstraat nr.7) was opgesteld.

Auteurs: Himpe, Koen