Neogotisch burgerhuis F. Buurmans

Beschrijving

Voormalige woning F. Buurmans (sigarenfabrikant en burgemeester) in neogotische stijl van 1896. Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat); dakkapel met windborden en nokversiering.

Baksteenbouw met sober gebruik van natuursteen op hoge arduinen plint. Links, zogenaamde "Brugse travee" uitgewerkt als risaliet met diverse boogvensters en trapvormige top op kraagstukken. Rechts, lijstgevel met decoratieve ankers, aflijnende boogfries en tandlijst; de rechthoekige muuropeningen met blind boogveld gevuld met baksteenmozaïek. Getrapte zijpuntgevels.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita