Opgaande eik als vredesboom Bassevelde

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Dorpsplein

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Oorlogsmonument met vrijheidsbomen

Beschrijving

Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaande zomereiken (Quercus robur). Het zijn twee herdenkingsbomen. De oudste is de noordelijke vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. In 1919 besloot de gemeenteraad op 16 november een soldatenfeest in te richten waarbij “tot eeuwig aandenken der verlossing van het Duitsche juk eenen vrijboom op de markt zal geplant worden”. De stamomtrek van de boom bedraagt 2,43 m.

Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn beeldbepalend ingeplant in het met hekwerk afgeboorde plantsoentje aan weerszijden van het oorlogsmonument, dat in 1920 werd opgericht door Aloïs De Beule.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002348, Oorlogsmonument in Oost-Vlaanderen (VAN BRANDEN G., 2011).
  • BOGAERT C. & LANCLUS K. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N (onuitgegeven werkdocumenten).
  • VAN DER LINDEN G. 2004: Terreinbezoek Dorp (Bassevelde) (terreinbezoek op 13 juli 2004).

Auteurs: Van Branden, Gudrun; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Van der Linden, Geert