Teksten van Opgaande eik als vredesboom Bassevelde

Opgaande eik als vredesboom ()

Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaande eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.

Auteurs:  Van der Linden, Geert

Herdenkingsbomen ()

Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaande zomereiken (Quercus robur). Het zijn twee herdenkingsbomen. De oudste is de noordelijke vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. In 1919 besloot de gemeenteraad op 16 november een soldatenfeest in te richten waarbij “tot eeuwig aandenken der verlossing van het Duitsche juk eenen vrijboom op de markt zal geplant worden”. De stamomtrek van de boom bedraagt 2,43 m.

Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn beeldbepalend ingeplant in het met hekwerk afgeboorde plantsoentje aan weerszijden van het oorlogsmonument, dat in 1920 werd opgericht door Aloïs De Beule.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002348, Oorlogsmonument in Oost-Vlaanderen (VAN BRANDEN G., 2011).
  • BOGAERT C. & LANCLUS K. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N (onuitgegeven werkdocumenten).
  • VAN DER LINDEN G. 2004: Terreinbezoek Dorp (Bassevelde) (terreinbezoek op 13 juli 2004).

Auteurs:  Van Branden, Gudrun; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Van der Linden, Geert

Herdenkingsbomen ()

Twee herdenkingsbomen, zomereiken (Quercus robur), zijn beeldbepalend ingeplant in het plantsoentje aan weerszij van het oorlogsmonument. De noordelijk gesitueerde boom is de oudste en zou geplant zijn in 1830 ter herdenking van de oprichting van het Koninkrijk België. Reeds in 1930 werd “den vrijheidsboom”, ingeschreven op de 'lijst der merkwaardige bomen van België'. De stamomtrek van de vrijheidsboom bedraagt nu 348 centimeter gemeten op 1,50 meter. De 6 meter hoge takvrije stam heeft een grote holte van circa 2 meter op 40 centimeter waarvan het hout echter besmet is door zwammen. De gesteltakken zijn zwaar ingekort of gekandelaard. In het verleden werd het volume van de boomkruin sterk gereduceerd. De andere boom, ten zuiden van het oorlogsmonument, is opgericht na de bevrijding van de Eerste Wereldoorlog. In 1919 besloot de gemeenteraad op 16 november een soldatenfeest in te richten waarbij “tot eeuwig aandenken der verlossing van het Duitsche juk eenen vrijboom op de markt zal geplant worden”. De mooi gevormde eik heeft tegenwoordig een omtrek van 243 centimeter, een rechtopstaande takloze stam van 6 meter zonder zichtbare holten en een kroon met een optimale bladbezetting en is in een goede conditie. Ook hier werd de kruin gekandelaard.

• Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, AROHM O.-Vl., Cel Monumenten en Landschappen, archief.
  • Gemeentearchief Assenede, Beraadslagingen gemeenteraad Bassevelde, 1910-1924.