erfgoedobject

Opgaande bruine beuk

landschappelijk element
ID
130720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130720
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Opgaande beuk
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

De opgaande beuk naast het herenhuis van de eigenaar, zogenaamd 't Beukenhuis had een brede groeivorm en een opvallend oppervlakkig wortelgestel. De boom was beeldbepalend in de kern van het gehucht Sint-Jozef - De Geite.

Door standplaatsbeperking van de nabijgelegen woning en zwamaantasting begon de boom sterk te kwijnen. In 2012 werden de kroon en de bovenste stambasis weggenomen. Naar wens van de eigenaars werd in 2014 uit de onderste stambasis een boomsculptuur gesneden. Dit beeldhouwwerk, een staande Christus-figuur, werd gecreëerd door kunstenaar Andy Deschacht. De sculptuur en de bewaarde voet van de boom werden behandeld om inrotting te voorkomen.


Auteurs: Himpe, Koen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Herenhuis 't Beukenhuis


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande bruine beuk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130720 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.