Opgaande bruine beuk

landschappelijk element

• is aangeduid als beschermd monument Opgaande beuk

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis 't Beukenhuis

Beschrijving

Boomsculptuur van een staande Christus-figuur, gesneden uit de stam van een voormalige opgaande bruine beuk. De boomsculptuur werd in 2014 gecreëerd door boomverzorger en kunstenaar Robin Uzeel, nadat de beschermde boom door zwamaantasting sterk kwijnend was geworden. De kroon en de bovenste stambasis werden weggenomen, waarna de sculptuur naar wens van de eigenaars uit de onderste stambasis werd gesneden. De sculptuur en de bewaarde voet van de boom werden behandeld om inrotting te voorkomen. De opgaande beuk was aangeplant in het tuingedeelte naast het herenhuis van de eigenaar, zogenaamd 't Beukenhuis en had ondanks de standplaatsbeperking van de nabijgelegen woning een brede groeivorm en een opvallend oppervlakkig wortelgestel.

Auteurs :  Himpe, Koen

Onroerend Erfgoed heeft vastgesteld dat de beuk intussen geveld is.