Teksten van College Eucharistisch Hart

Lourdesgrot ()

In de tuin van het redemptoristenklooster staat een grote Lourdesgrot. De grot werd opgericht in 1907, ten tijde van de bouw van het kloostercomplex. In de cementrustiek is een steen met de signatuur van de maker ingewerkt: "E.G. DESIER/ ROCAILLEUR/ 237 CH DE JETTE/ MOLENBEEK/ L.E. 16.2.1907".

De grot bestaat uit twee bouwlagen, met onderaan een brede basis waarin drie grote uitsparingen zijn gemaakt. Op de tweede, smallere bouwlaag, is eveneens een uitsparing aanwezig, met rechtsboven een nis waarin een Mariabeeld is opgesteld. Het beeld van Bernadette is niet meer aanwezig.

Met deze samenstelling uit twee bouwlagen en met drie grote uitsparingen op de begane grond, wijkt de Mariagrot af van de standaardtypologie van de Mariagrot in Vlaanderen. De meeste grotten kopiëren de vorm van de oorspronkelijke Mariagrot in Lourdes; deze grot in Essen volgt deze typologie niet.

Auteurs:  Hooft, Elise

College Eucharistisch Hart ()

Zogenaamd (redemptoristen) gebouwd op de gronden van de voormalige "Rouwmoerhoeve" gesticht door de abdij van Tongerlo in het derde kwart van de 17de eeuw.

Neogotisch complex (klooster, schoolgebouwen en kerk) van 1906 en volgende naar ontwerp van architect Georges Dhaeyer. Kerk: kruisbasiliek met vijfbeukig schip. Baksteenbouw met leien zadeldaken en ingesnoerde spitse vieringtoren bekroond met verguld koperen Christusbeeld naar ontwerp van Gènard. Bakstenen klooster- en collegegebouwen uit 1906, 1910, 1924 tot 1929.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita