erfgoedobject

Kapellehoeve

bouwkundig element
ID
13074
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13074

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapellehoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Meerledige hoeve waarvan schuur gedateerd 1858 (ankers), omgeven door weilanden en moderne landhuizen. Zes linden vóór woonstalhuis waarvan de voorgevel oorspronkelijk naar het zuiden was gericht; langsschuur aan oostzijde, vernieuwde stallingen aan zuidzijde, voormalig bakhuis (heden volière) aan westzijde.

Beschilderd en verankerd woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat). Rechthoekige muuropeningen. Gedateerde schuur van vijf traveeën onder mank schilddak (golfplaten en riet, nok haaks op straat), verankerde bakstenen gevels met rechthoekige openingen, sporen van een gedichte korfboogdeur in de straatgevel; lagere oostgevel met horizontale inmiddels weggebroken beplanking; driebeukige binnenruimte met stapelgebint op bakstenen sokkels.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Bij een plaatsbezoek op 17 juli 2013 werden volgende zaken vastgesteld:

De schuur zoals beschreven in de inventaris van 1985 is er niet meer. Het bakhuis bevat geen oven en was dus wellicht nooit een bakhuis maar eerder een schuurtje. Het woonhuis bevat nog alle originele hang- en sluitwerk en tevens interessante interieurkenmerken zoals de originele kelder met tongewelf, opkamer, monumentale historische schouw met tegelpanelen met hond en kat. De structuur van het wagenkot met paarden- en kleinveestalling is voor het grootste deel nog origineel.

Auteurs: Blonde, Anne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapellehoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13074 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.